ASAL HARI VALENTINE


RAI PADERI TUMBANG KERAJAAN ISLAM
APA ITU HARI VALENTINE

Hari Valentine lebih dikenali sebagai hari di mana sepasang kekasih yang bercinta meraikan percintaan dan kasih sayang yang disambut setiap tahun pada 14 Febuari.

ASAL - USUL

Versi popular berkaitan sejarah Hari Valentine ialah perkataan Valentine sempena nama paderi besar Kristian zaman pemerintahan Ratu Isabella di Sepanyol iaitu Saint Valentine. Dia disayangi kerana berjaya menumpaskan kerajaan Islam di Cordova, Sepanyol pada 14 Febuari 270 Masihi. Kejayaan itu begitu bermakna kepada Ratu Isabella dan disambut setiap tahun pada 14 Febuari oleh rakyat Cordova dengan menamakannya Hari Valentine.

PANDANGAN ISLAM ISU SAMBUTAN

Panel Kajian Akidah (PKA) dan Panel Kajian Syariah (PKS) Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) memutuskan 'Amalan menyambut Hari Valentine adalah haram dan bertentangan dengan ajaran Islam'. Jawatan kuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Agama Islam Malaysia kali ke-71 yang bersidang pada 22 hingga 24 November 2005 memutuskan : 'Bahawa amalan merayakan Hari Valentine tidak pernah dianjurkan oleh Islam. Roh perayaan terbabit mempunyai unsur Kristian dan amalannya yang bercampur dengan perbuatan maksiat adalah bercanggah serta dilarang oleh Islam'.

KONSEP KASIH SAYANG ISALAM

Kasih sayang adalah satu anugerah dan ia sangat dituntut dalam Islam. Manusia sanggup melakukan apa saja untuk orang disayangi hingga terjadi kes bunuh diri yang diharamkan Islam. Konsep sebenar kasih sayang dalam Islam untuk pasangan kekasih adalah menyanyangi berdasarkan panduan Allah.

CIRI PASANGAN SESUAI BERCINTA

Ia dibahagikan kepada empat iaitu niatnya berkahwin demi menjaga akhlak dan agama sentiasa; mempunyai kekuatan dan ketahanan diri untuk tidak terbabit dengan perkara yang diharamkan agama dengan tindakan yang menjerumus ke arah zina. Perkara ketiga ialah Istiqamah ialah menjaga solat 5 waktu, berpuasa pada Ramadhan dan berusaha menjadi Muslim yang sebenar; dan terakhir, sentiasa menjaga batasan aurat.

CINTA SEBELUM PERKAHWINAN

Ini belaku kerana cinta sesorang kepada kekasihnya melebihi cintanya kepada Allah. Mereka melanggar hukum Yang Esa kerana khayal di alam percintaan tanpa berpandukan syarak.

PERATURAN HUBUNGAN CINTA MANUSIA

Peraturan dalam hubungan cinta kepada manusia itu didasarkan juga kepada cintakan Allah dan hendaklah kita pastikan ketika menjalin hubungan, tiada hukum-Nya yang dilanggar.

CARA KEKAL CINTA SESAMA MANUSIA

Letakkan asas cinta kepada cintakan Allah.SWT. "Tidak aku jadikan jin dan manusia melainkan untuk beribadat kepada -Ku". (az-Zariyat,51:56)

CINTA SEBELUM KAHWIN

Cinta sebelum perkahwinan tidak mempunyai keistimewaan berbanding cinta selepas perkahwinan kerana ia menghampiri zina.

TEGAHAN SAMBUTAN

Islam melarang perayaan ini keranan ia boleh menjerumuskan pasangan ke arah maksiat seperti pergaulan bebas, zina dan hamil tanpa nikah. Paling menyedihkan , ia berlaku kepada masyarakat Melayu, khususnya yang beragama Islam. />

0 comments:

Post a Comment

Terima kasih kerana memberi pendapat yang bernas tentang tajuk perbincangan di blog saya.